1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96'ncı yıldönümü



01 Temmuz 2022 , Cuma

Büyük önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Türk denizciliğine verdiği değerin en büyük göstergesi olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96'ncı yıldönümünü kutlamaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Osmanlı Devleti tarafından kapitülasyonlarla yabancılara verilen Türk denizlerinde yük ve yolcu taşıma hakkı (kabotaj hakkı), Kurtuluş Savaşından sonra Lozan Antlaşması ile Türklere bırakılmış, ancak kabotaj hakkının tam olarak uygulamaya konulması, 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile gerçekleştirilmiştir.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında atılan bu adımla denizciliğimizin gelişmesi hız kazanmış, Türk Milletinin denizlere olan ilgisi ve sahip çıkma duygusu güçlenmiştir.

Ancak bu gelişmeyi yeterli görmeyen büyük önder ATATÜRK, 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM'de "Arkadaşlar! En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız." diyerek denizcilik konusunda yapılması gerekenleri açık bir şekilde ifade etmiştir.

Bugün her ne kadar Türk denizciliği ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün arzu ettiği noktada olmasa da Türk Deniz Kuvvetleri ve deniz gücünü oluşturan diğer unsurların rotası, Atamızın çizmiş olduğu çağdaş uygarlık yoludur.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve deniz şehitlerimiz olmak üzere, bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Denizcilerimizin ve yüce Türk Milletinin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun.